Slechts 15% van de migrainepatiënten stopt met werken in het geval van een migraineaanval.
De 8e editie van de Week van Migraine staat in het teken van migraine op de werkvloer
Ter gelegenheid van de 8e editie van de Week van Migraine, die van 28 september tot 2 oktober plaatsvindt in de Belgische apotheken, werd een enquête gehouden onder 1000 Belgen. Dit zijn de meest opvallende resultaten:
- In 2019 gaf slechts een kwart (27%) van de migrainepatiënten aan dat ze zich ziek melden vanwege een migraine aanval.
- Slechts 15% van de migrainepatiënten stopt volledig met werken en keert tijdens een aanval terug naar huis, en nauwelijks 2% kiest om het werk thuis verder te zetten.
- Migraine blijft een taboe op de werkplek: een op drie (34%) van de migrainepatiënten verbergt hun migraine voor hun baas.
- Stress blijft een belangrijke trigger: vier op vijf (81%) van de migrainepatiënten met hoge stressniveaus melden dat ze migraine op het werk hebben.
Volgens een onderzoek bij de Belgische actieve bevolking heeft driekwart van de Belgische migrainepatiënten al een migraineaanval gehad op het werk. Vorig jaar zei slechts een kwart van de migrainepatiënten af en toe thuis te blijven vanwege een migraineaanval. Hoofdpijn en migraine zijn slechts de vierde en vijfde meest voorkomende reden voor ziekteverzuim in 2019 (12% in beide gevallen), voorafgegaan door seizoensgebonden ziekten zoals luchtweginfecties (45%), maag- en darmklachten (27%) en de seizoensgriep (25%).
Tijdens een migraineaanval blijft één op de twee mensen werken, maar passen ze hun taken en/of agenda aan in functie van het ongemak dat ze ervaren. Eén op de drie mensen blijft echter werken zonder hun takenpakket of agenda te wijzigen. Slechts 15% van de migrainepatiënten stopt volledig met werken tijdens een aanval.
TELEWERK, ONDERSCHAT IN GEVAL VAN MIGRAINEAANVALLEN
Verrassend genoeg is naar huis terugkeren in het geval van een migraineaanval vaak nog geen reflex en geeft slechts 2% van de respondenten aan dat ze dit doen. Deze terughoudendheid om thuis te werken in het geval van een aanval, staat haaks op het feit dat de kantoor- en werkomgeving een vaak voorkomende trigger voor migraine is: te veel of te fel licht (64%), werkgerelateerde stress en druk (55%), en harde of piepende geluiden (54%) zijn de factoren die door de respondenten het vaakst als triggers worden aangehaald die de klachten verergeren op het werk.
Ook vorig jaar bleek al dat stress een van de belangrijkste triggers voor migraine is. De enquête bevestigt dat opnieuw: vier op vijf (81%) van de migrainepatiënten met hoge stressniveaus geeft aan dat ze migraine op het werk hebben, terwijl werknemers die lagere stressniveaus hebben, minder migraine op het werk melden (67%).
Professor Jan Versijpt, neuroloog en coördinerend geneesheer van de kliniek voor Hoofd- en aangezichtspijn aan het UZ Brussel bevestigt de impact van de werkomgeving: "Migraine wordt getriggerd door stress, licht en lawaai. Dit zijn factoren die zeer aanwezig zijn op het werk. Het verminderen van de triggers kan helpen bij het verminderen van migraine en helpt patiënten om beter om te gaan met een aanval. In deze context zou telewerken, dat de afgelopen maanden aan populariteit won en een vast onderdeel van de dagelijkse routine lijkt te zijn geworden, de patiënten veel troost kunnen bieden."
EEN TABOE-ONDERWERP ONDER WERKGEVERS...
Praten met hun werkgever over hun migraine lijkt patiënten bovendien af te schrikken. De resultaten van het onderzoek geven aan dat migraine patiënten het moeilijker vinden om over hun ziekte te praten met hun werkgever dan met hun collega's of vrienden. Hun grootste angst is een gebrek aan begrip: de helft (49%) van de respondenten zegt dat hun collega’s op de hoogte zijn van hun ziekte, terwijl slechts een derde (35%) zegt dat ze het met hun leidinggevende bespreken. Meer nog, sommige werknemers beschouwen migraine als een taboe om te bespreken met hun superieuren: 34% van de migrainepatiënten verbergen bewust hun migraine voor hun werkgever. Eén op de tien mensen zegt ten slotte dat hun werkgever en collega's denken dat ze overdrijven.
De cijfers spreken voor zich: 55% van de respondenten gelooft dat hun collega's begrip voor hun migraine tonen, terwijl slechts 46% dat gelooft dat hun werkgever begrip toont. Dit resultaat lijkt in verband te staan met geluk op het werk: degenen die tevreden zijn met hun job melden dat hun collega's en werkgevers meer begrip voor hen tonen.
... ONDANKS GEMAKKELIJKE OPLOSSINGEN
Om de migraineklachten te verminderen, zeiden de respondenten dat frisse lucht (53%), een donkere plek om te rusten (45%) of een rustige plek om te werken (38%) hen helpt om te blijven werken tijdens een migraineaanval. Andere eenvoudige aanpassingen, zoals het aanpassen van de verlichting (36%), tijdelijk werken zonder computer (25%), tijdelijk minder werken (20%) of thuiswerken (20%) zouden ook helpen bij het verlichten van de pijn en het ongemak. De initiatieven die door de werkgevers moeten worden genomen, lijken dus binnen handbereik te liggen, zoals Heidi Verlinden aangeeft, HR research expert bij Securex:
"Werkgevers hoeven geen draconische inspanningen te leveren om het hun werknemers gemakkelijker maken. Door een oprechte dialoog mogelijk te maken en te stimuleren, kunnen we het taboe doorbreken, kunnen werknemers openlijk over hun migraine praten en een eerlijk gesprek voeren over wat hen zou kunnen helpen. Dit zal de werktevredenheid natuurlijk ook een boost geven: hoe meer de werknemer zich begrepen en erkend voelt, hoe tevredener hij of zij zich zal voelen in de job en hoe minder hij of zij zal lijden onder stress, wat op zich al een aanval kan uitlokken. Het is dus een vicieuze cirkel die een halt moet en kan worden toegeroepen."
***
Over de Week van Migraine 2020
De Week van Migraine, die van 28 september tot 2 oktober loopt, is een bewustmakingscampagne gericht op het grote publiek, migrainepatiënten en apothekers. De campagne wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden en richt zich op de impact van migraine op de werkplek. Het doel is het stigma te doorbreken, een open dialoog te voeren en praktische oplossingen aan te dragen voor de betrokkenen. Inderdaad, met kleine aanpassingen kan het (werk)leven van migraine patiënten worden verbeterd.
Het doel van de campagne is het grote publiek bewust te maken van migraine, het publieke debat te stimuleren en patiënten te motiveren om advies te vragen aan apothekers en artsen. De 2020-campagne omvat een activering in de Belgische apotheken en een digitale activering.
Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website https://migraine-info.be/.
GSK Consumer Healthcare
GSK – een farmaceutisch- en gezondheidsbedrijf en wereldleider in wetenschappelijk onderzoek – zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van mensenlevens zodat zij een actiever leven kunnen leiden, zich beter voelen en langer leven. Meer informatie op www.gsk.be.
Over het onderzoek
De resultaten in deze paper zijn gebaseerd op een online onderzoek, in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville en brengt 1061 respondenten van de Belgische beroepsbevolking van 20 jaar en ouder, met behulp van een gestructureerde vragenlijst van 5 minuten, in kaart. De maximale foutmarge is +3,01%.