Migrainepatiënten met kinderen hebben vaker migraineaanvallen

Leeftijd, ouderschap en beroepsleven hebben invloed op de migraine-ervaring van patiënten

Brussel, 8 september 2022 – Naar aanleiding van de 10e editie van de Week van de Migraine (van 12 tot 17 september in de Belgische apotheken) werden meer dan 500 migrainepatiënten ondervraagd om na te gaan hoe iedere patiënt afzonderlijk zijn/haar migraine ervaart en ermee omgaat, en dit gekoppeld aan zijn/haar socio-demografische kenmerken. Hieronder kan u alvast de meest markante resultaten vinden:

  • Slaapkwaliteit (41%), werkgerelateerde stress (35%) en stress met betrekking tot de thuissituatie (30%) behoren tot de meest voorkomende factoren die een migraine uitlokken1.
  • Slechts een derde van de patiënten vertrouwt op zijn/haaraanpak van zijn/haar migraine.
  • De helft van de vrouwen (46%) raadpleegt een arts zodra ze voor het eerst een migraineaanval heeft ervaren; bij de mannen is dat 37%2.
  • Een kwart van de ouders met migraine (27%)3 voelt deze migraine mettertijd verergeren.

Uit een enquête die onderzoeksbureau Insites voerde bij meer dan 500 Belgische migrainepatiënten, blijkt dat aspecten uit het dagelijkse leven vaak oorzaken of factoren zijn die een migraineaanval uitlokken of lijken te triggeren. Deze diverse elementen variëren nochtans volgens het patiëntprofiel. Mensen van 36 tot 55 jaar hebben bijvoorbeeld meer dan andere leeftijdsgroepen kans op een migraineaanval die werd getriggerd door werkgerelateerde stress. Deze verschillen stellen we ook vast als we kijken naar de gevolgen van migraine, het al dan niet raadplegen van een specialist, de rapportering aan de gezondheidswerkers of de manier waarop men met de ziekte omgaat en ze behandelt.

HET SOCIO-DEMOGRAFISCHE PROFIEL BEPAALT HET PARCOURS

Onderzoeksbureau Insites merkt in de eerste plaats op dat de meeste migrainetriggers4 in feite elementen uit het dagelijkse leven zijn: slechte slaapkwaliteit (41%), werkgerelateerde stress (35%), stress vanuit de thuissituatie (30%) of beeldschermtijd (23%). Deze triggerfactoren kunnen echter variëren volgens de leeftijd. Terwijl de categorie van 36 tot 55 jaar meer vatbaar is voor een migraineaanval die verband houdt met stress op het werk of thuis, ervaart de categorie van 20 tot 35 jaar heel andere triggers, zoals dehydratatie, alcohol, roken en, wat vrouwen aangaat, de menstruatiecyclus.

Migraine weegt uiteraard zwaar op de geestelijke gezondheid van de migrainepatiënten – minder energie (57%) of depressief gevoel (36%)5 – maar de gevolgen zijn het meest merkbaar in slaapkwaliteit (82%), sociaal leven (80%), vrije tijd en andere fysieke activiteiten (79%), en ook in de beroepsprestaties (78%)6. Uit het onderzoek blijkt voorts dat mensen vanaf 34 jaar vatbaarder zijn voor de impact op hun geestelijke gezondheid dan jongeren. Dit is gedeeltelijk te verklaren door een hogere mentale druk bij de ouderen.

”Mensen boven de 30 jaar ervaren vaak een hogere mentale belasting dan de jongere profielen bij wie belangrijke professionele, huishoudelijke of ouderlijke verantwoordelijkheden minder vaak wegen”, verduidelijkt Gianni Franco, neuroloog bij het CHU UCL Namur Dinant.

OUDERS: EEN GEVAL APART

Het onderzoek toont aan dat migraine en de manier waarop men ze beleeft, varieert naarmate de patiënt al dan niet kinderen heeft. We stellen vast dat migraine een grote impact heeft, in het bijzonder bij migrainepatiënten met kinderen. Migrainepatiënten met kinderen worden ook geconfronteerd met een hoge frequentie van migraine crisissen.

Daarnaast blijkt ook dat de stress die gepaard gaat met de thuissituatie, een courantere trigger is bij ouders (38%) dan bij niet-ouders (24%)7. Dit is de op één na frequentste trigger bij mensen met kinderen. Op langere termijn ondervinden ouders een extra mentale belasting, verbonden met het ouderschap. Een kwart (27%) van de ouders met migraine voelt de migraine hierdoor mettertijd verergeren, terwijl de helft (49%) van de kinderloze mensen met migraine net omgekeerd mettertijd een verbetering ervaart8.

“Ouderschap is een niet te verwaarlozen bron van stress. Bij migrainepatiënten kan dit de crisisfrequentie doen toenemen”, benadrukt Gianni Franco.

HAAST ELKE MIGRAINEPATIËNT GAAT ANDERS OM MET MIGRAINE

Hoewel de helft van de ondervraagde patiënten meent dat je voor migraine geen arts of apotheker hoeft te raadplegen, is precies het raadplegen van de huisarts de eerste reflex van patiënten zodra de eerste migraineaanval zich voordoet (41%)9. Ook de crisisfrequentie is voor patiënten een argument om al dan niet de arts te consulteren: hoe frequenter de aanvallen, hoe meer geneigd tot consultatie10. Tot slot heeft slechts 18%11 van de migrainelijders als eerste reflex om de apotheker aan te spreken voor advies.

Naast consultaties bij een gezondheidsdeskundige nemen patiënten die voor het eerst migraine ervaren ook andere maatregelen12:

  • Het gebruik van pijnstillers zonder voorschrift blijft voor 33% de eerste reflex;
  • Een kwart (25%) van de mensen met migraine bespreekt dit met vrienden of familie;
  • 22% gaat via het internet op zoek naar antwoorden.

Ook de socio-demografische verschillen leiden tot specifieke gedragingen:

  • In de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar denkt men vaker dat migraine best wordt aangepakt met een gezondere levensstijl en een beter voedingsdieet (41%). Zij zoeken informatie over migraine via de sociale netwerken (16%)13.
  • 55-plussers grijpen vaker naar pijnstillers (35%, tegen 24% bij de groep van 20 tot 35 jaar)14.
  • De helft van de migrainepatiënten beslist bij een migraineaanval om naar huis te gaan; dat geldt vooral voor 55-plussers (54%) en patiënten die wekelijks af te rekenen hebben met migraine (61%)15.
  • De helft van de vrouwen (46%) raadpleegt een arts na de eerste ervaring van een migraineaanval; bij mannen is dat 37%16.

”Voldoende water drinken, een regelmatig slaappatroon en het vermijden van stress met betrekking tot werk of thuissituatie zijn de sleutels voor een beter beheer van de symptomen. Wie zich op de werkplek bevindt en niet kan telewerken, kan de symptomen echter moeilijker aanpakken. In dit geval is het aan de gezondheidswerkers om aangepaste oplossingen aan te reiken”, vervolgt Gianni Franco.

ARTSEN EN APOTHEKERS VOOR EEN INDIVIDUELE OPVOLGING

Minder dan één migrainepatiënt op drie (29%)17 vertrouwt op zijn aanpak van migraine. Door verschillen in leeftijd, professioneel leven en privéleven beschikt niet elke patiënt altijd over de tools om zijn migraine optimaal te beheren. Het is precies dáár dat artsen en apothekers een sleutelrol te spelen hebben door de patiënt alle nodige informatie én een behandeling en oplossingen op maat aan te reiken.

”Wat we uit dit onderzoek vooral moeten onthouden, is dat migraine een belangrijke impact heeft op het dagelijkse leven van de patiënten, volgens hun levenswijze en de omstandigheden van hun persoonlijke en medische voorgeschiedenis. Migraine creëert ongemak, en datzelfde ongemak wekt migraine op. Door het inzicht te bevorderen via uitwisseling tussen patiënten, huisartsen, apothekers, specialisten en paramedici moeten we streven naar een collaboratieve alliantie en zo tot een gepersonaliseerde aanpak komen. Het ultieme doel is dat de patiënt de expert van zijn eigen migraine wordt en deze doeltreffend kan beheren”, besluit dokter Gianni Franco, neuroloog aan het CHU UCL Namur Dinant.

Over de Week van de Migraine 2022

De Week van de Migraine – van 12 tot 17 september – is een sensibiliseringscampagne die gericht is op het grote publiek, migrainepatiënten en gezondheidswerkers zoals de huisartsen en de apothekers. De campagne vindt dit jaar voor de 10e keer plaats en focust vooral op de manier waarop migrainepatiënten hun migraine ervaren, afhankelijk van hun socio-demografische kenmerken. De klemtoon ligt op het belang van een gepersonaliseerde aanpak en behandeling van de aandoening, en op het aangaan van een dialoog om de betrokkenen praktische oplossingen aan te reiken. Een beter inzicht in de migraine kan de levenskwaliteit van de migrainepatiënten immers verbeteren. ​

De campagne 2022 wordt ondersteund met praktische informatie in de Belgische apotheken en een brede digitale verspreiding. Meer info over de campagne is beschikbaar op de website https://migraine-info.be.

 

Voor meer informatie, gelieve Aline Brugmans te contacteren: abrugmans@webershandwick.com of +32 499 37 54 59 ​

1 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

2 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

3 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

4 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

5 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

6 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

7 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

8 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

9 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

10 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

11 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

12 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

13 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

14 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

15 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

16 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

17 Studie in opdracht van GSK Consumer Healthcare

NP-BE-NOBR-22-00002GSK Consumer Healthcare

Quentin Mertens

Media relations, Weber Shandwick

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Migraine Info

De Week van de Migraine – van 12 tot 17 september – is een sensibiliseringscampagne die gericht is op het grote publiek, migrainepatiënten en gezondheidswerkers zoals de huisartsen en de apothekers. De campagne vindt dit jaar voor de 10e keer plaats en focust vooral op de manier waarop migrainepatiënten hun migraine ervaren, afhankelijk van hun socio-demografische kenmerken. De klemtoon ligt op het belang van een gepersonaliseerde aanpak en behandeling van de aandoening, en op het aangaan van een dialoog om de betrokkenen praktische oplossingen aan te reiken. Een beter inzicht in de migraine kan de levenskwaliteit van de migrainepatiënten immers verbeteren.  De campagne 2022 wordt ondersteund met praktische informatie in de Belgische apotheken en een brede digitale verspreiding. Meer info over de campagne is beschikbaar op de website https://migraine-info.be/.

GSK Consumer Healthcare GSK is een farmaceutisch bedrijf dat wereldwijd actief is in de gezondheidszorg. GSK, een wereldleider in onderzoek, ijvert voor de verbetering van de levenskwaliteit van de mensen opdat ze actiever kunnen zijn, zich beter voelen en langer leven. Meer informatie op www.gsk.be.

NP-BE-NOBR-22-00003